Έχει ήδη στηθεί λέει, εκεί στη μόστρα της Θεσσαλονίκης το άγαλμα του Κων/νου Καραμανλή. Υπεύθυνη για την παλικαριά ήταν η απερχόμενη δημοτική αρχή. Βγήκε και ο Γκιουλέκας στο γυαλί και ζήτησε σεβασμό στις αποφάσεις της αρχής.

Οι αρχές της συμπρωτεύουσας είναι παραδοσιακά συντηρητικές. Έχουν ένα βάθος στους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους στα βόρεια σύνορά του. Είναι η ίδια σχεδόν αρχή που 45 χρόνια νωρίτερα έστησε το παρακράτος της ‘καρφίτσας’, στο οποίο εμπλέκονταν όλες οι αρχές της Θεσσαλονίκης των οποίων απαίτηση ήταν να συμμορφώνονται οι πολίτες και οι πολιτικοί ενίοτε στις αποφάσεις τους. Εκείνο το υπέροχο – λόγω υπεροχής – παρακράτος το υπέθαλπε το επίσημο κράτος του εθνάρχου Καραμανλή. Ο οποίος αναφώνησε σε μια έκρηξη υποκρισίας ‘ ποιος κυβερνά αυτό το κράτος’, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη των υπευθύνων της δολοφονίας του Λαμπράκη.

Ο Λαμπράκης τότε ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη για να δώσει διάλεξη για την Ειρήνη σε κάποιο κεντρικό θέατρο της πόλης. Εκεί παίχτηκε το δράμα ενός λαμπρού πολιτευτή και γιατρού και αθλητή. Τον δολοφόνησαν κατόπιν μιας συνωμοσίας η οποία στήθηκε σε βάρος του. Εμπλέκονταν όλοι οι διευθυντάδες της αστυνομίας, μέλη της δημοτικής αρχής, ακόμα και ξεπεσμένοι χαφιέδες απένταροι επαγγελματίες του ‘πεζοδρομίου’. Όπως ο Κοτζαμάνης με το τρίκυκλό του. Ο εισαγγελέας που ανέλαβε τότε να ξεσκεπάσει τους μηχανισμούς ήταν ο Σαρτζετάκης. Το αναφέρω αυτό γιατί όταν ο Κων/νος Καραμανλής περίμενε την υποστήριξη του Αντ. Παπανδρέου για την δεύτερη θητεία του στο προεδρικό μέγαρο, εκείνος όχι μόνο τον έστειλε στο σπίτι του, μα επέλεξε για πρόεδρο τον άνθρωπο που του υπενθύμιζε μέχρι τέλους την αντικειμενική ιστορική του αξία. Επέλεξε λοιπόν τον Σαρτζετάκη για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την τοποθεσία της πόλης που θα φιλοξενήσει εντέλει το άγαλμα, εγώ προτείνω μιας και το έχουν έτοιμο, να το στήσουν έξω από το θέατρο που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη. Νομίζω ότι ο Μπουτάρης δε θα μας διαψεύσει. Ας γελάσει, πικρά μεν, το χειλάκι μας. Το έχουμε ανάγκη μέσα στον ζόφο του πολιτικού μας αναστήματος.

Advertisements